Arabianhevonen

Arabianhevonen, kauneimpana hevosrotunakin tunnettu laji, kuuluu itämaisiin hevosiin. Beduiinit pyrkivät jalostamaan näitä hevosia voimakkaammiksi ja kestävämmiksi saadakseen niistä erityisesti aavikko-olosuhteisiin sopivia käyttöeläimiä. Näistä jalostuslinjoista polveutuvat myös monet nykyään elävät arabianhevoset.

Monenlaiset myytit ja tarinat värittävät arabianhevosten historiaa. Yhden tarinan mukaan arabianhevonen muodostui aavikon tuulesta. Beduiinit pitivätkin näitä hevosia aikanaan jumalan lahjana.

Rakenne

Arabianhevonen on rakenteeltaan siro, mutta sen pää on isohko ja otsa leveä. Rodun voi tunnistaa helposti hännästä, jota hevonen kantaa muihin rotuihin verrattuna hyvin korkealla. Arabianhevosen säkäkorkeus vaihtelee yleensä 147 ja 155 sentin välillä, joitakin isompiakin yksilöitä on tosin havaittu. Rotu on alkuperäisesti väriltään ollut tummanrautias. Nykyään väreistä tavataan rautiaita, ruunikkoja ja mustia. Kimo-väritys on myöskin yleinen arabianhevosilla.

Ominaisuudet

Kestävyys on yksi arabianhevosen parhaita ominaisuuksia. Tästä syystä sitä usein käytetäänkin matkaratsastukseen tai pidempiin laukkakisoihin. Vaikka arabianhevonen onkin kestävä, pitävät jotkut sitä kuitenkin vain näyttelyhevosena. Näiden käyttötarkoitusten lisäksi rodulla on suuri merkitys jalostuksessa. Sitä pidetään yhtenä vanhimmista ja puhtaimmista hevosroduista. Arabianhevosen verta löytyykin monien muidenkin hevosrotujen sukupuusta.

Esiintyminen

Arabianhevosia on kaikkein eniten Yhdysvalloissa ja Arabimaissa. Rotu on suosittu ympäri maailmaa ja Suomessa rekisteröityjä yksilöitä on hiukan alle 400. Erityisesti Egyptin arabit ovat suosittuja, koska tämän sukulinjan uskotaan pysyneen uskollisimpana alkuperäiselle arabien jalostukselle. Tästä syystä juuri Egyptin arabit ovatkin erittäin haluttuja hevosia nykyään.