Dale Romans

Nimi Dale Romans ei ehkä kerro tavalliselle keskivertosuomalaiselle yhtään mitään, mutta jokaiselle hevoskasvattajalle, -valmentajalle ja -kouluttajalle sekä monelle hevosharrastajallekin hän on erittäin tuttu nimi. Kysymyksessä on nimittäin amerikkalainen kuuluisa kilpahevosten kouluttaja ja valmentaja (englanninkielinen nimitys on horse trainer).

Dale L. Romans syntyi Kentuckyn Louisvillessä vuonna 1966, ja hän on näin ollen nyt 49-vuotias. Myös hänen isänsä oli tunnettu hevosvalmentaja. Hänen yksi suurimmista saavutuksista on vuoden 2011 Preakness Stakes -kilpailujen voittajahevosen, Shacklefordin, kouluttaminen. Niille lukijoille tiedoksi, joille Preakness Stakes ei sano mitään, kysymyksessä on yksi USA:n suosituimmista hevostapahtumista. Preakness Stakes (tai kuten pelkkä Preakness, kuten usein sanotaan) on kokonaisen viikon kestävä hevosaiheinen festivaali- ja kilpailutapahtuma, joka järjestetään vuosittain Baltimoren Marylandissa.

Ura kouluttajana

Dale Romansin voi sanoa kasvaneen hevosten kouluttamisen ja valmennuksen parissa, ja hän pääsi sisälle tämän lajin saloihin jo aivan lapsuudestaan alkaen Churchill Downsissa, missä hän varttui. 18-vuotiaana hän teki lopullisen päätöksen tulevasta urastaan, ja päätti valita hevoskouluttajan ammatin. Vuoden 1987 helmikuussa hänen valmentamansa hevonen saavutti myös ensimmäisen voiton. Tämä tapahtui Florencen Turfway Parkissa, Kentuckyssa.

Eräs hänen suosituimpia hevosiaan on ollut myös Kittens Joy, joka nousi 2000-luvulla tunnetuimpien siniveristen hevosten kastiin. Kittens Joy muun muassa voitti Secretariat Stakes -kilpailut vuonna 2004, sekä sijoittui toiseksi (heti Talk Now’n jälkeen) saman vuoden Breeders’ Cubissa. Näiden saavutustensa ansiosta Kittens Joysta tuli yksi menestyneimpiä kilpahevosia, ja samasta syystä tämän hevosen hintana on kuusinumeroinen luku USA:n dollareita.

Ura pokeripelurina

Dale Romans on siis mies Kittens Joyn ja monen muun menestyshevosen takana, ja hän on noussut yhdeksi suosituimmista ja tunnetuimmista hevosvalmentajista. Mutta hevosten lisäksi Dale Romansilla ja hänen pojallaan on toinenkin intohimo, nimittäin Texas Hold’em pokeri. Romans on ollut mukana esimerkiksi pokeripelien ykkösturnauksessa WSOP:ssa (World Series of Poker).

Romans ei ole myöskään ainoa hevosalan ammattilainen, joka pelaa intohimoisesti pokeria, vaan heitä on kokonainen joukko. Pokerissa ja hevosurheilussa on heidän mukaansa paljon yhteistä, ja näin ollen ei ole mikään ihme, että niin monet hevosalan ammattilaiset löytävät paikkansa myös suosituimmista pokeripöydistä.

Tämän hetken menestyneimpiä hevoskouluttajia

Vaikka Dale Romans on menestynyt hienosti myös pokerissa, on hänen uransa hevoskasvattajana silti vailla vertaa. Kittens Joy oli nimittäin vasta alkusoittoa, ja jo seuraavana vuonna eli 2005 hän voitti kuusi miljoonaa dollaria Dubai World Cupissa. Ensimmäisen Breeder’s Cupin voittonsa hän puolestaan saavutti vuonna 2009, jolloin hänen hevosensa Tapitsfly saavutti ensimmäisen sijan. Breeders’ Cup on mm. Secretariat Stakesin ohella yksi arvostetuimpia amerikkalaisia hevostapahtumia.

Menestyksiä alkoi kertyä yhä tasaisempaan tahtiin, ja esimerkiksi vuonna 2012 Dale Romansin hevonen Little Mike saavutti peräti kolme ensimmäistä sijaa, mitä voi pitää todella upeana suorituksena. Little Mike voitti nimittäin kaikki seuraavat kilpailutapahtumat: Woodford Reserve Turf Classic G1, Arlington Million G1 ja Breeder’s Cup Turf G1. Vuonna 2012 Roman koulutti myös hevosen nimeltään Dullahan, joka saavutti kaksi ykköstilaa Metropolitan Mile G1:ssä ja Churchill Downs G2:ssa. Sama tahti jatkui vuonna 2013, jolloin tuli lisää voittoja. Little Mike on ollut kuitenkin tähänastisista Dalen kouluttamista hevosista kaikkein menestynein, ja jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, löytyykö vielä Mikeäkin kovempi haastaja joskus tulevaisuudessa.

USA:ssa tietysti kaikki toimii hieman suuremmassa mittakaavassa kuin meillä Suomessa, mutta ehkäpä suomalaisten oma vastine Little Mikelle ja Dale Romansille voisivat olla 1970-luvun hevoskuuluisuus Charme Asserdal ja hänen kasvattajansa Eric Andersson. Suomalaiset muistavat kuitenkin varmasti paremmin Charmen ohjastajan, Heikki Korven, kuin hänen ruotsalaisen kasvattajansa.