Hevosurheilun historiaa

Hevosurheilulla on vahva ja vanha historia. Antiikin aikoina valjakkokilpailut olivat erittäin suosittuja ja ratsastuskilpailutkin alkoivat muotoutua yli 2000 vuotta sitten, kun Kreikassa alettiin harjoittaa kouluratsastusta sotahevosten kouluttamiseksi.

Keskiajalla armeija kehitti lajia kolmeen suuntaan: kouluratsastukseen, maastoratsastukseen sekä esteratsastukseen. Jokaisella lajilla oli oma hyötynsä hevosen parhaan mahdollisen suorituksen maksimoinnissa sotatilanteessa. Ratsastuslajit ovat päässeet myös olympialaisiin, jossa kilpaillaan niin kouluratsastuksessa, esteratsastuksessa kuin kenttäratsastuksessakin.

Rooman valtakunnan aikoihin hevosurheilulla oli suuri merkitys. Aina 1400-luvulta 1800-luvun lopulle Rooman kevätkarnevaaleilla oli tapana päättyä ratsastuskilpailuun. Myöhempinä aikoina hevosurheilua kutsuttiin kuninkaiden lajiksi, sillä erityisesti Britannian aristokraatit olivat kiinnostuneet lajista. Erityisesti poolo on aristokraattien suosiossa.

Hevosurheilua on perinteisesti pidetty miesten urheilumuotona. Nykyisin kuitenkin varsinkin esteratsastus ja kouluratsastus ovat tuoneet naiset harrastajista kilpailijoiksi asti.

Eri lajien kehittyminen

Valjakkokilpailuista kehittynyt raviurheilu on tänäkin päivänä erittäin suosittua etenkin Skandinaviassa, Saksassa, Ranskassa, Italiassa, sekä Venäjällä. Nykyaikainen raviurheilu on saanut alkunsa Yhdysvalloissa 1700-luvulla, josta se rantautui Eurooppaan 1800-luvulla. Pienimuotoisia ravikilpailuja käytiin jo samalla vuosisadalla Suomessakin, mutta ensimmäiset Kuninkuusravit ravattiin vasta 1924. Kilpailun tarkoituksena on löytää nopein raviaskellusta suorittava hevonen eri luokissa. Sodan jälkeen 50- ja 60-luvuilla Suomeen saapuivat lämminverihevoset, jotka kilpailevat raveissa omassa sarjassaan. Olennainen osa raviurheilua on vedonlyönti. Suomessa raviurheilu on suosituin ja tärkein hevosurheilumuoto.

Toinen hevosten nopeuskisa, jossa vedonlyönti on keskeisessä asemassa, ovat laukkakilpailut. Laukkakilpailujen historia ylettyy myös antiikin Kreikan aikoihin ja laji olikin osa Kreikkalaisten olympialaisia jo 648 eKr yhdessä valjakkokilpailujen kanssa.

Hevosurheilun suosio

Syy hevosurheilun suosioon kautta aikojen on ollut yleisöön vetoava hevosten sekä ratsastajan tai ohjastajan kykyjen esittely. Lajit tuovat tullessaan myös paljon jännitystä, sillä kaikissa lajeissa tarvitaan rautaisia hevosenkäsittelytaitoja ja monesti kaikki tämä vielä kovassa vauhdissa. Ei olekaan ennenkuulumatonta, että kilpailuissa on loukkaannuttu. Kuolemantapauksiltakaan ole vältytty.

Nykyiset lajit pohjautuvat pitkälti eri taitoihin ja ominaisuuksiin, joita hevosenkäsittelijältä ja hevoselta vaadittiin. Hevosurheilun suosio on taannut lajien säilyvyyden vielä senkin jälkeen kun hevosia ei tarvittu kouluttaa sotatoimia varten.