Lännenratsastus

Pohjois-Amerikan karjatiloilta alkunsa saanut lännenratsastus tunnetaan muun muassa ratsastajien tyypillisistä varusteista ja lassoista. Ratsastajien varusteisiin kuuluvat yleensä cowboy-hatun lisäksi kauluspaita ja farkut. Kypärä ei yleensä kuulu lännenratsastuksen varusteisiin, mutta ainakin Suomessa nuorimpien kilpailijoiden tulee sitä käyttää. Myös pyörivät kannukset ovat yleinen ja näyttävä varuste lännenratsastajien keskuudessa. Nykyään lännenratsastuksessa järjestetään myös kilpailuja.

Varusteet

Varustus lännenratsastuksessa pohjautuu sille, että ratsastajien on ollut tärkeää voida viettää koko päivä satulassa. Tästä syystä satulasta on kehitetty tukeva ja melko painava. Painostaan huolimatta satula jakaa ratsastajan painon selässä tavallista ratsastusatulaa paremmin, joten se on hevoselle hellävaraisempi. Lännensatulassa on myös tavallisesta ratsastussatulasta poikkeavasti nahkaiset ja leveät jalustimet sekä nuppi, johon lasson voi kiinnittää ja näin lassottua karjaa saa pideltyä paikallaan hevosen painolla.

Satulan lisäksi suitset eroavat myös niin sanotussa eurooppalaisessa ratsastuksessa käytettävistä suitsista. Niissä on yleensä vähemmän hihnoja ja usein myös käytetään kuolaimettomia suitsia. Kuolainten käyttämiselle ei välttämättä lännenratsastuksessa olekaan perustetta, sillä suutuntuma ei ole siinä niin tärkeässä osassa kuin eurooppalaisessa ratsastuksessa.

Kilpailut

Lännenratsastuksessa kilpaillaan monenlaisissa eri lajeissa. Esimerkiksi barrel racing on nopeuskilpailu, jossa pujotellaan tynnyreitä mahdollisimman nopeasti ja western horsemanship on taas kilpailu, jossa arvostelun kohteena on ratsastaja ja hänen hevosenkäsittelytaitonsa. Eurooppalaisen koulu- ja esteratsastuksen vastineita lännenratsastuksessa ovat reining ja trail. On myös olemassa kilpailuja, joissa työskennellään karjan kanssa, kuten cutting ja team penning. Näissä lajeissa tarkoituksena on erottaa nauta laumasta ja pitää se siitä erillään.