Laukkaurheilu

Laukkakilpailut kuuluvat hevosurheilulajeihin. Laukkakilpailuissa hevosen ratsastajaa kutsutaan jockeyksi. Jockeyiden ohjastamina hevoset laukkaavat kilpaa ovaalin muotoisella radalla. Laukkakilpailut ovat maailmanlaajuisesti erittäin suosittuja ja kilpailuissa liikkuu paljon rahaa.

Myös vedonlyönti on laukkakilpailuissa erittäin suosittua. Laukkahevoset ovat usein maailman kalleimpia hevosia ja yksi hyvä laukkahevonen saattaa maksaa miljoonia euroja. Maailmalla laajimmalle levinnyt laukkalaji on englannintäysveristen laukkakilpailu. Muita suosittuja laukkahevosrotuja ovat arabianhevoset, quarterhevoset sekä angloarabit.

Laukkahevoslajit ja niiden vahvuudet

Laukkakisoissa juostavan matkan pituus vaihtelee huomattavasti. Joskus kilpailumatkana saattaa olla vain muutama sata metriä kun taas toisaalla kilpailumatkat venyvät useisiin kilometreihin. Englannintäysveriset ovat perinteisesti vahvimmillaan muutamien kilometrien matkoilla, kun taas quarterhevoset ovat nimensä mukaisesti nopeita lyhyillä, muun muassa neljännesmailin, matkoilla. Arabianhevosten vahvuutena ovat puolestaan pitkät matkat. Vaikka laukkakilpailuissa käytetään oleellisena osana esteitä, eroavat laukka- ja esteratsastus toisistaan monin tavoin. Esteratsastuksesta voi lukea lisää artikkelissamme Esteratsastus.

Suomen vähiten suosiota kerännyt hevoslaji

Suomessa laukkakilpailut eivät ole koskaan saavuttaneen yhtä suurta suosiota kuin este- ja raviratsastus. 1900-luvun alkuvuosikymmenillä kilpailuja järjestettiin jonkin verran, mutta ilman suurta suosiota. Tänä päivänä laukkakilpailuita järjestetään Suomessa lähinnä näytösluontoisesti. Naapurimaassa Ruotsissa laukkakilpailut puolestaan ovat erittäin suosittuja. Laukkakilpailujen suosio on korkea myös toisessa naapurimaassamme Venäjällä.