Monté

Vuonna 1836 Ranskassa ajettiin ensimmäinen monté- eli raviratsastuslähtö. Laji on sittemmin kulkeutunut myös Suomeen, tosin ensimmäinen montélähtö ajettiin Suomessa vasta vuonna 1979. Nykyään Suomessa ajetaan parisataa montélähtöä vuoden aikana. Lähdöt jaetaan ravilähtöjen tapaan kylmä- ja lämminveristen hevosten sekä A- ja B-ponien lähtöihin. Lajissa ajetaan myös Suomenmestaruudesta ja SM-finaalilähtö onkin montén vuoden päätapahtuma.

Mitä se on?

Montésta käytetään Suomessa yleisesti nimitystä raviratsastusta ja säännöt ovatkin siinä melko samanlaiset kuin tavallisissa kärryillä ajettavissa ravilähdöissä. Eroja on oikeastaan vain joidenkin sallittujen varusteiden osalta ja tietysti siinä, että raviratsastuksessa ohjastaja istuu kärryn sijaan hevosen selässä.

Raviratsastajan ominaisuudet

Raviratsastajan ratsastusasento tulee olla tietysti sellainen, joka häiritsee hevosta mahdollisimman vähän. Tästä syystä raviratsastajat käyttävät lyhyitä jalustimia ja ratsastavat laukkakilpaluista tuttuun jockeytyyliin. Yleensä montéssa käytetäänkin tähän ratsastustyyliin sopivia laukkasatuloita.
Naiset ovat raviratsastajien keskuudessa enemmistö toisin kuin perinteisessä kärryistä ajettavassa raviurheilussa. Tämä johtuu varmasti ainakin osin siitä, että naiset ovat yleisesti ruumiinrakenteeltaan kevyempiä, jolloin hevosenkin on helpompi juosta kovempaa. Vaikka keveys on valtti, tulee sääntöjen mukaan painoa hevosen selässä olla kuitenkin satulan kanssa yhteensä 52 kiloa.

Raviratsastuslähtöihin pääsee osallistumaan yli 16-vuotiaat, mutta lisäksi siihen tarvitaan C- tai mC-ajolupa, jonka myöntää Suomen Hippos. Jos aikoo osallistua lähtöihin, on myös vuosittain hankittava kilpailulisenssi. Ennen kilpailuihin lähtemistä tulee raviratsastajalla olla myös hyvä perusratsastustaito ja hevosen tulee olla ratsastajansa hallittavissa.