Nykyaikaiset hevoskilpailut

Hevoskilpailuissa kilpaillaan nimensä mukaisesti hevosten avulla. Hevosurheilulajeja on harrastettu jo vuosituhansia: merkit ensimmäisistä hevoskilpailuista vievät niinkin kauas kuin antiikin Roomaan, jossa hevosurheilulajit olivat sekä kansan että keisareiden suuressa suosiossa. Tuolloisia hevosilla ajettavia kisoja kutsuttiin valjakkokilpailuiksi. Hevonen onkin erityisen ylväs, vahva ja nopea eläinlaji. Tämä osaltaan selittänee hevosurheilulajien suosion aina antiikin Rooman ajoista nykypäivään.

Nykyään Suomessa voidaan eri hevosurheilun lajit jakaa kahteen eri osa-alueeseen: raviurheiluun ja ratsastukseen. Ratsastus-kategoriaan kuuluu lukuisia alalajeja, kuten koulu-, este-, kenttä-, matka- ja lännenratsastus. Muutamissa paikoissa Suomessa harrastetaan myös islanninhevosratsastusta. Muita ratsastuslajeja ovat vikellys sekä valjakkoajo. Raviurheiluun taas kuuluvat perinteisten kärrylähtöjen lisäksi myös niin kutsuttuja monté-lähtöjä, toiselta nimeltään raviratsastuslähtöjä. Myös poniravilähdöt kuuluvat ravikategoriaan.

Suomen suosituimmat hevoskilpailut

Tämän päivän suosituimmat hevoskilpailulajit ympäri maailman ovat laukkaurheilu, ravit sekä esteratsastus. Esteratsastus on koulu- ja kenttäratsastuksen tavoin olympialaji, jossa ratsastaja kilpailee hevosensa kanssa erilaisissa kategorioissa ja kiinnittää huomiota erityisesti hevosensa suorituksen tyylipuhtauteen, mutta myös ajankäyttöön. Raveissa ja laukkakilpailuissa kilpaillaan sekä tyylipuhtaudessa että nopeudessa. Nämä lajit ovatkin erityisen suosittuja suomalaisessa urheilukulttuurissa. Raveihin ja laukkakisoihin kuuluu myös oleellisena osana rahasta veikkaaminen, kuten esimerkiksi totoaminen.

Suomen ratsastajainliitto (SRL) toimii ratsastuksen keskusjärjestönä Suomessa, ja Suomen Hippos ry puolestaan raviurheilun keskusjärjestönä. Ratsastuksen harrastajia Suomessa on tuhansia. Yli 7000 hevosella on ratsastuskilpailulisenssi, ja kilpailevia ravihevosia on noin 10 000. Ravit ovat Suomessa erityisen suosittuja ja vuodessa raveja käykin seuraamassa noin 800 000 katsojaa.