Oikeat vaatteet raviradalle

Raviurheilusta on tullut huippusuosittua osaltaan varmasti kyseisessä urheilussa liikkuvan rahan vuoksi, sillä vedonlyönti on vilkasta lajin ympärillä. Urheilua ravit sinänsä eivät ole muulle kuin hevoselle ja ohjastajalle. Katsojat pistävät rahansa likoon, harrastavat penkkiurheilua ja toivovat suosikkinsa voittavan. Ravit itsessään tarkoittavat nimen mukaisesti ravaamista, sillä hevosten tulisi ravata koko kilpailun ajan. Tietty määrä laukkaa tai epäpuhdasta ravia johtaa hylkäykseen.

Raviurheilu sai alkunsa jo 1700-luvulla Yhdysvalloissa ja suosio jatkaa kasvuaan vielä 2000-luvullakin. Suomessa raviurheilu onkin yksi suosituimmista urheilulajeista ja raveja järjestetään päivittäin. Raviurheilun päänäyttelijänä on hevonen, jonka hyvinvointi ja harrastajien oikeudenmukainen asenne eläintä kohtaan ovat kyseisen lajin ehdoton edellytys. Hevosen ohjastaja on toinen tärkeä tekijä ravien onnistumiselle. Luottamus täytyy ansaita molemmin puolin, samoin kuin ratsastuksessa. Lisää raviurheilusta löydät täältä.

Raviurheiluun sopiva vaatetus

Raviurheilun vaatetus on aika lailla paljolti samanlainen kuin muussakin hevosharrastuksessa. Yleensä mennään sään mukaan, eli sateisella kelillä kannattaa päällimmäiseksi pukea sadetta pitävä varustus, jonka alla on hyvä olla hengittävä vaate, joka siirtää hien ulospäin. Vaatteiden tulee olla tarpeeksi joustavat, sillä ohjastaessa kärryssä istuen tiukat housut ovat todella epämukavat. Eli toisin sanoen vaatteiden tulee olla tarpeeksi isoja.

Isokokoisia ja väljiä miestenkokoja myös raviradalle ja hevostalliin löydät Mötleydenimin sivustolta. Kylmemmällä säällä ulommissa vaatteissa on hyvä olla jo vuortakin, joka pitää hyvin lämpöä. Housujen tulee olla myös pitkälahkeiset ja hyvin sekä tuulta että kosteutta pitävät. Hanskat ovat myös välttämätön varuste ohjastajalle, etteivät ohjakset lipsu käsistä joko hien tai sateen aiheuttamana.

Kenkien tulee olla kosteudenkestävät, tukevat sekä pitävät, myös sadekelillä. Aika pitkälti asusteen valitsee kuitenkin käyttäjä itse, eli mikä tuntuu itsestä hyvältä ja on miellyttävä päällä suorituksen aikana, on juuri se paras valinta. Oikeanlaiset ja sopivat vaatteet ovat tärkeät urheilussa, sillä pahimmillaan koko suoritus voi kärsiä vääränlaisen vaatetuksen vuoksi.