Poniraviurheilu

Raviurheilu on suosittua ympäri maailman. Suomessakin sillä on vahva asema niin yleisön viihdykkeenä kuin valmentajien, ohjastajien sekä muiden tiimeihin kuuluvien työ- tai harrastuspaikkana. Intohimoisimmat harrastajat siirtävät harrastuksensa lapsilleen, jotka aloittavatkin raviuransa usein poniraveista. Vaikka poniraveista voi helposti siirtyä myös hevosraveihin, haluavat jotkut harrastajat pitäytyä vain ponien vetämillä ravikärryillä.

Poniravikouluissa opetetaan lajista kiinnostuneille niin hevosten hoitoa kuin valmennetaan lajissakin. Näissä kouluissa voi opiskella ponin perushoitoa ja ruokintaa, mutta niissä myös valmennetaan lajin parissa kilpailevia.

Poniravien luokat

Poniraveja ajetaan hevosravien tapaan niin kärry- kuin ratsastuslähtöinäkin. Suurin osa poniravilähdöistäkin on kuitenkin kärryillä ajettuja. Poniraveissa on kaksi kilpailuluokkaa A ja B. A-luokassa kilpailevat säkäkorkeudeltaan korkeintaan 107cm ponit, kuten useat shetlanninponit. Ne shetlanninponit, jotka ovat säkäkorkeudeltaan yli 107cm ja muut 107,1-130cm korkeat ponit kilpailevat luokassa B.

Vaatimukset ohjastajalta

Poniraveissa voi aloittaa ohjastajana jo 10-vuotiaana, kunhan on hankkinut Hippoksen myöntämän p-ajoluvan, joka oikeuttaa siis poniajoon. 10-vuotias ohjastaja voi kilpailla aina 19-vuotiaaksi asti poniravien A-luokassa. 19-vuotiaana p-ajoluvan oikeus päättyy, mutta ohjastaja voi kilpailla poniravien B-luokassa tämänkin jälkeen. B-luokan ohjastajan tulee olla vähintään 12-vuotias.

Poniravirata

Toto on suosittu raviveikkaus, jota hevosravien yleisö pelaa innokkaasti. Poniraveissa totoa ei pelata, mutta lähtöjä voidaan ajaa tavallisten ravikilpailujen yhteydessä. Poneille järjestetään myös erillisiä raveja, joissa on pelkästään ponilähtöjä. Ponien ravimatka vaihtelee 1000 metristä aina 2100 metriin asti.