Ratsastajan varusteet

Sanotaan, että vasta kun hevosenselästä on pudonnut, voi kutsua itseään oikeaksi ratsastajaksi. Toki tästä voidaan olla montaa mieltä, mutta mitä kauemmin ratsastusta harrastaa, sitä useampi kaatuminen matkan varrelle varmasti mahtuu. Ja koska nyt puhutaan lajista, jossa joskus mennään kovaakin, on turvallisuudesta tärkeää huolehtia.

Kypärä

Niin harrastelija- kuin kilparatsastajallekin ratsastuskypärä on varmasti yksi tutuimmista ratsastajan varusteista. Kypäriä on monenlaisia ja moneen tarpeeseen. Siihen kannattaa kuitenkin satsata, sillä se voi joskus pelastaa pahaltakin näyttävissä tilanteissa. Ratsastuskypäriä löytyy aina sporttimalleista GP-tason kilpailuihin, joten jokaiselle varmasti löytyy mieluinen malli. Kokoon tulee kuitenkin kiinnittää huomiota, sillä kypärän tulee aina istua hyvin, eikä hölskyä päässä. Uusi kypärä tulee ostaa, kun käytössä oleva saa kolahduksen.

Turvaliivi

Ratsastaja voi halutessaan käyttää kypärän lisäksi myös turvaliiviä, jonka suosio onkin lisääntynyt vuosien varrella. Jotkut käyttävät turvaliiviä aina ratsastaessaan, mutta jotkut vain esimerkiksi esteratsastuksen yhteydessä, kun tuntuu siltä että putoamisen todennäköisyys on korkeampi kuin muuten. Turvaliiviä käytetään suojaamaan selkärankaa, sisäelimiä ja kylkiluita.

Kengät ja hanskat

Kypärän, ja halutessaan turvaliivin, lisäksi ratsastajan kannattaa käyttää hanskoja, jotta ohjakset eivät esimerkiksi aiheuta hankaumia käsiin. Jalkineina käytetään usein ratsastussaappaita tai erityisiä ratsastuskenkiä, mutta tärkeintä on kuitenkin se, ettei kenkä ole niin leveä, että jalka jää kiinni jalustimeen. Myöskin pieni korko ratsastuskengässä auttaa ratsastajaa, sillä se estää jalan luiskahtamisen jalustimesta.