Raviurheilu Suomessa ja sen ulkopuolella

Raviurheilu on Suomen tärkein hevosurheilumuoto. Suomeen tämä urheilumuoto saapui 1800-luvulla ja ensimmäiset Kuninkuusravit järjestettiin vuonna 1924. Alkunsa raviurheilu on saanut Yhdysvalloista 1700-luvulta ja se on edelleen suosittu hevosurheilumuoto Pohjois-Amerikassa, Yhdysvalloissa sekä Kanadassa.

Raviurheilu Yhdysvalloissa ja Euroopassa

Kilpailujen ideana on löytää nopein raviaskellusta juokseva hevonen eri luokissa ja eri matkoilla. Yhdysvalloissa ravikisoissa juostaan myös peitsausta, joka tarkoittaa juoksua niin, että saman sivun jalat ottavat askeleen samanaikaisesti. Amerikassa peitsauskilpailuja pidetään niin sanottujen tavallisten ravikilpailujen yhteydessä, tosin omina lähtöinään. Peitsaavat hevoset ovat keskimäärin kolme sekuntia nopeampia kilometrillä verrattuna ravaaviin hevosiin. Suomessa peitsauskilpailuja ei järjestetä, eikä niille ole omaa luokkaansa raveissa. Eri hevosurheikulajien kehittymisestä voit lukea lisää erillisessä artikkelissa.

Iso-Britanniassa, sekä Irlannissa raviurheilu on jäänyt laukkakisojen jalkoihin, eikä maissa juurikaan ole raviurheilu toimintaa. Englannissa erityisesti laukkakisojen lisäksi hevospolo, sekä este- ja maastoratsastus ovat raviurheilua suositumpaa.

Merkittävimpiä raviurheilumaita Euroopassa ovat Saksa, Ranska, Italia, Ruotsi, Venäjä, Norja, sekä Suomi. Edellä mainituissa maissa raviurheilu on erittäin ammattimaista. Suomessa urheilun pariin löytää yli 800 000 katsojaa vuosittain. Suomi tuottaa kansainvälisesti korkealuokkaisia ravureita ja myös suomalaiset ohjastajat sekä valmentajat ovat kansainvälisesti arvostettuja.

Ravikilpailujen kansainvälistyttyä ovat kilpailujen säännöt myös yhtenäistyneet.

Raviurheilussa pyörivät isot rahasummat ja Suomenkin raviurheilun vedonlyönnissä on yli 200 miljoonan vuosittainen kokonaisliikevaihto.

Ravikilpailut

Tunnetuimpia ravikilpailuja ovat Pohjoismaiden suurin ravitapahtuma Elitloppet Ruotsissa, Euroopan suurin ravikilpailu Prix d’Amérique Ranskassa, sekä Hambletonian, joka huipentaa Yhdysvaltojen ja Kanadan ravikauden. Suomen ravivuoden huipentuma on Kuninkuusravit.

Suomessa järjestetään myös pienempiä paikallisraveja, joissa ei voi pelata Totoa. Talvisin näitä pienempiä ravikilpailuja järjestetään myös jäällä. Sveitsissä järjestetään vuosittain White Turf ravitapahtuma, joka ajetaan Sankt Moritzerseen jäälle rakennetulla radalla. Ranskassa ja Saksassa raveja järjestetään vuoroveden paljastamalla merenpohjan pinnalla.